tirsdag 25. mars 2008

Boikott Kina OL!

Da er OL ilden tent i Olympia, Hellas. Det skjedde ikke uten dramatikk: 3 demostranter tok seg forbi sikkerhetsoppbudet og hindret talen som lederen for Bejings organisasjonskomite skulle holde.

I 1980 ble Moskva OL boikottet av mange nasjoner, inkludert Norge på grunn av Sovjetunionens invasjon i Afganistan. Nå mener flertallet i Norge at grove brudd på menneskerettighetene i det okkuperte Tibet (og Kina forøvrig) ikke er i nærheten av å være like alvorlig som en invasjon av en annen stat. Derfor vil ikke Norge boikotte Kina OL 2008.

Nå er situasjonen i Tibet langt mer komplisert enn det som fremkommer i media. Det er uenighet om hvilke områder som skal inngå i definisjonen av Tibet. Det er også et spørsmål om Tibet faktisk ønsker løsrivelse, eller om det er ønske om større intern selvstyre, men som en provins av Kina. Så tidlig som i 1911 ønsket Tibet en løsrivelse fra Kina, mens det i 1951 ble inngått en avtale mellom den tibetanske regjeringen og Kina om å innlemme Tibet som en del av Kina. De faktiske forhold er at ingen europeiske land har annerkjent Tibet som en egen stat, men likevel har Tibet en eksilregjering og Dalai Lama bor i nabolandet India.

Det som er en alvorlig tankevekker er at de kinesiske myndigheter legger et lokk over det som skjer i Tibet. Myndighetene i Bejing ønsker å lukke Tibet hermetisk, slik at ingen nyheter hverken kommer ut eller inn av området. Mange er sterkt kritiske til Kinas omgang med menneskerettighetene, eller rettere sagt hvordan Kina prøver å omgå menneskerettighetene, og mye kan tyde på at det som skjer i Tibet er på alvorlig kollisjonskurs med de menneskerettighetene vi tar som en selvfølge i vår trygge hverdag langt unna både Tibet og Bejing OL.

Det er sterke krefter som ønsker en boikott av lekene. I Danmark har Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF ytret ønske om boikott av Bejing OL 2008, men de får sannsynligvis ikke flertall for dette. Norge vil heller ikke boikotte OL, og selveste Jacques Rogge mener at det var rett å la Kina og Bejing få arrangere OL 2008. (Han kan jo ikke si noe annet. Men det hadde vært svært interessant å fått oppleve "katastrofen" som hadde kommet om han, som sjef for IOC hadde sagt hva han egentlig mener!)

Personlig mener jeg at det å legge sommer OL 2008 til Bejing var en god idé. Det er ingen tvil om at OL er viktig for Kina. Dersom det hadde vært litt mer tak i IOC, så kunne denne tildelingen av OL presset mer demokrati inn i Kina. Men istedet for å bruke de formidable pressmidlene som IOC og de andre landene som deltar med delegater til OL faktisk besitter, blir bare de sportslige og økonomiske interessene vektlagt.

Derfor har jeg bestemt meg for at jeg IKKE kommer til å følge med på hva som skjer i Bejing OL i sommer. Hverken direkte eller i opptak på TV, i andre medier eller på andre måter. Det er min måte å vise min støtte til de som ønsker å leve i et fritt demokratisk Kina og Tibet. Jeg oppfordrer deg til å tenke igjennom problemstillingen og finne ditt ståsted. Kanskje har du også fått masse ekstra fritid til sommeren? Bruk den fritiden med omhu! Det er andre her i verden som bare kan drømme om det å være frie!

----------------
Ellers så hørte jeg på: Moby - Everloving
via FoxyTunes mens jeg skrev dette.

5 kommentarer:

ea. sa...

Bra tema. Men blir ikke full boikott på meg, da jeg har en kjenning som skal delta. Skal lese nøyere igjennom i morgen, du får ha en god natt så lenge:)

e. sa...

hei på deg trubadur!:) tror du har en kommentar inne som du ikke har godkjent?
Du skriver mye og godt, har ikke fått lest ennå, men snaart:) keep posting;)

Anonym sa...

Men mener du at det er riktig å boikotte et idrettsarrangement? Det gir jo ikke så store konsekvenser for Kina, med tanke på hva for eksempel en boikott av handel med landet ville ha gjort. Men man får jo ikke Amerika med på noe sånt sikkert. De vil jo ikke gjøre noe som gjør at de selv kan tape økonomisk.

Det jeg prøver å si er at boikott av idrettsarrangement gir større konsekvenser for hver enkelt idrettsutøver, og relativt lite for Kina som en stat...

e. sa...

Guzziguzzi:) Jeg skal finne mitt ståsted. Og jeg kommer til å følge med på deler av OL. Men jeg tror ikke boikott er det mest riktige (spesielt ikke hvis det blir gjort uten oppfølgende tiltak). Det som er det supre med OL, er jo at man har en fantastisk arena for å bringe debatt på banen; for å støtte menneskerettaktivistene i Kina, vise hva vi vil de skal jobbe mot og hva vi ikke tolererer. Tror det er ytringer og handling som skal til, og, som leder Ny Tid skriver; ikke ikke-handling.

Også kjent som Guzzi sa...

Er egentlig OL et idrettsarrangement? Det har etter hvert fått slike dimensjoner at det ligger enormt mye politikk og prestisje bak OL. Bare tenk på de enorme summene som den politiske eliten må bevilge for at OL skal kunne gjennomføres. Et OL er en ypperlig måte å presentere en by og et land på. Norge lagde glansbilder i 1994.

IOC er blitt mer opptatt av at OL skal genere store overskudd til organisasjonen enn at det primært skal være en idrettsfest. IOC har vært en gutteklubb uten alt for mye demokrati eller innsyn.

Jeg antar at IOC mente det var politisk og økonomisk gunstig å gi Kina OL denne gangen. Husk at det bor ENORMT mange kinesere i Kina. Kina er snart verdens viktigste økonomiske marked. Spinnoff i Kina vil bety enorme summer for IOC.

Samtidig mener mange, inkl Norge at OL i Kina gir en fin anledning til å snakke menneskerettigheter med Kina. Det er vel politikk også?

Hvis ingen ser, eller kommer på OL vil det være svært uheldig for Kina. Det er selvsagt synd på idrettsutøveren som opplever: "Ingen vil se på når jeg vinner 100m!". Men om han eller hun dropper 100m for å få fokus på brudd på menneskerettighetene og frihet for et okkupert folk vil jeg si at det er en langt bedre prestasjon. You got my point? ;)